Appellaties

 
Alicante - Wijnen Pauwels

Alicante

Deze minder bekende appelatie heeft een verrassend rijk verleden. In de 16de en 17de eeuw beleefde de wijn van deze regio een echte bloeiperiode. Lodewijk XIV liet zelf zijn cake dopen in Fondillon, de beroemde desertwijn van Alicante. Intussen is de D.O. deze reputatie echter kwijtgespeeld door toedoen van overdreven productie van bulkwijnen van inferieure kwaliteit bestemd voor export. Er zijn echter nog enkele kleinere bodegas, meestal familiale, die nog volop het overvloedig aanwezige potentieel van de streek benutten.

D.O. Alicante wordt opgedeeld in twee delen. Enerzijds La Marina, het warme kustgebied, dat geniet van een mediterraan klimaat en gespecialiseerd is in zoete moscatelwijn. Anderzijds Ribera de Vinalopó, het binnenland van Alicante, waar een meer continentaal klimaat heerst en de Monastrell heer en meester is. De bodems bestaan voornamelijk uit oude kalksteen terwijl sommige delen bedekt worden met alluviale klei.

Monastrell en Moscatel de Alejandría zijn veruit de belangrijkste druivensoorten van de appelatie. Monastrell staat ook bekend als de bekende Meditterane druif Mourvèdre, die vaak gebruikt wordt in Frankrijk. De bekendste wijn die van deze druif gemaakt wordt is de zoete Fondillón. Deze moet minstens 8 jaar op eikenhout rijpen en mag enkel geproduceerd worden in jaren waarin perfecte omstandigheden hebben gezorgd voor een perfecte oogst van gezonde en superrijpe druiven, die dan resulteren in een natuurlijk alcoholpercentage van minstens 16%. De Moscatelwijnen zijn zeer intens van kleur en smaak en hebben een laag restsuikergehalte.Aanbod appellaties van Spanje
Aanbod wijnhuizen van Alicante
Aanbod producten van Alicante