Appellaties

 
Alicante - Wijnen Pauwels

Ribera Del Duero

Dit gebied wordt beschouwd als de troonbedreiger van het oppermachtige Rioja. Met Vega sicilia en Dominio de Pingus beschikt het ook over Spanje’s twee beroemdste wijnen. Dit is een vrij jonge D.O. maar beschikt zowel over terroir, klimatologie, micro-klimaat en een uitstekende inheemse druivensoort (Tinto fino, de lokale variant van de tempranillo) om topwijnen te produceren en nog verder faam te blijven maken.

D.O. Ribera del Duera, of ook ‘de oevers van de Duero’, ligt in Zuidoostelijk Castilie en Leon en wordt in het Oosten door Burgos en in het Westen door Valladolid begrensd. De bodem wordt gevormd door een enorme afgevlakte basis en wordt gedeeltelijk bedekt met tertiaire afzetting. Het meeste van deze afzetting bestaat uit licht bolvormige lagen van slijkig of kleiachtig zand. Het klimaat is zeer extreem, koude winters en koude nachten en warme zomers met zeer warme dagen. Door de grote hoogt koelt het ’s nachts echter voldoende af zodat de wijnstokken ook in de zomer voldoende afkoeling krijgen.

De D.O. staat enkel rode – en rosé wijn toe. 85% van de plantages bestaan uit Tempranillo, verder worden ook Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon en Garnacha Tinta (voor de rosé) toegestaan. Omwille van de hoogte heeft de Tempranillo hier verfrissend zure druiven met dunne schillen, ideaal om jonge wijnen te maken die heerlijk smaken. Door rijping krijgen de wijnen een grotere complexiteit en verkrijgen ze een subtiele elegantie en een donkerige kruidigheid.Aanbod appellaties van Spanje
Aanbod wijnhuizen van Ribera Del Duero
Aanbod producten van Ribera Del Duero