Appellaties

 
Rueda - Wijnen Pauwels

Rueda

‘’Nunca una uva le dio tanto a un vino’’: nooit heeft een druif zoveel waarde aan een wijn geschonken . Het toonaangevende tijdschrift ‘’Vinos de España’’ vatte met deze zin perfect samen waaraan de appelatie Rueda haar steeds groeiende faam en reputatie ( twee jaar op rij sterkst groeiende verkoop) te danken heeft: de Verdejo. Deze druif bevat goede fruitige zuren, een attractieve groene ruggengraat en het vermogen om goed op vat te rijpen. Dit resulteert in volle, frisse, aromatische en fruitige wijnen, ideaal als aperitief, om op een terrasje te drinken of mits rijping ook perfect passend bij een rijke vismaaltijd. Voeg hierbij nog een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en het plaatje is compleet.

De D.O. Rueda ligt 170km ten noordwesten van Madrid in de provincie Castilië en Leon en grenst oostelijk aan de D.O. Ribera del Duero. De hoogte van het gebied varieert van 600 tot 780meter. De bodems bevatten weinig organisch materiaal en zijn grotendeels kiezelachtig. Ze beschikken over een goede afwatering en luchtdoorlatendheid Het klimaat in Rueda is continentaal en winderig. De temperatuur zakt in de winter fors onder het vriespunt en in de zomer zijn er lange, hete dagen met een ononderbroken hoeveelheid zon.

Verdejo is natuurlijk dé topdruif hier. D.O. Rueda was voor kort de enige appellatie die de Verdejo mocht gebruiken ( andere D.O.’s experimenteren nu ook ermee, vooralsnog zonder succes). Het is een zeer aromatische cépage met veel fraîcheur en een bijna natuurlijke mineraliteit. Andere vaak voorkomende druiven zijn de Viura, Sauvignon Blanc en Palomino Fino( nieuwe aanplant hiervan is wel verboden). De drie voornaamste types wijnen die er geproduceerd worden in de D.O. zijn: Rueda verdejo (minstens 85% verdejo), Rueda (50% Verdejo) en Fermentado en barrica (op hout gelegen). Hiernaast worden ook nog wel op kleine schaal rode wijn, een zeer behoorlijke sauvignon en een mousserende wijn gemaakt.Aanbod appellaties van Spanje
Aanbod wijnhuizen van Rueda
Aanbod producten van Rueda