Appellaties

 
Valencia - Wijnen Pauwels

Valencia

D.O. Valencia heeft in verste verten nog niet de reputatie van appelaties als Rioja, Ribera del Duero, enz… En wordt in Spanje nog altijd een beetje inferieur bezien. Dit komt in grote mate door de bulkproductie van enkele jaren geleden voor de export die inderdaad van povere kwaliteit was. Nochtans is het klimatologisch een uitstekende provincie en beschikt men over uitstekende terroirs om zeer goede wijnen te produceren, en daar maken enkele talentvolle jonge viticulteurs de laatste jaren gretig gebruik van.

De regio is onderverdeeld in 4 subzones: Valentino, het grootste gebied dat van de kust steil omhoog klimt richting binnenland. Ten westen hiervan ligt Alto Turia, op 625m hoogte met een meer zanderige bodem. Verder Moscatel, dat de kustlijn bevat tot op een hoogte van 100m en grenst aan de westelijke stadgrens. Tenslotte nog Clariano, dat apart ligt van de andere subzones. Het klimaat is mediterraan maar naarmate de wijngaarden meer naar het binnenland liggen schakelt het over op een continentaal klimaat.

Er zijn twee ongewone lokale gebruiken die het wijnmaken in valencia bijzonder maken. Ten eerste mag men tot 30% van de Bobaldruiven uit de naburige D.O. Utiel Requena gebruiken om te blenden en zo voor meer body en aroma aan de Valenciaanse wijnen te zorgen. Ten tweede zijn de verouderingscriteria korter dan de nationale minimumtermijnen. Een Crianza dient slechts drie maand op vat te rijpen, een Reserva zes. De bodegas die streven naar kwaliteitwijnen houden zich echter liever aan de nationale richtlijnen.Aanbod appellaties van Spanje
Aanbod wijnhuizen van Valencia
Aanbod producten van Valencia