Appellaties

 
Rioja - Wijnen Pauwels

Rioja

Spanje’s oudste en wereldwijd meest befaamde wijngebied. Rioja kreeg in 1925 als eerste een D.O.-status, maar archeologische resten bewijzen dat er al sinds tweeduizend jaar geleden een wijnbouwcultuur bestond. Tussen 1970 en 1990 kwam de reputatie van de kwaliteitsvolle rioja-wijnen even op het spel te staan door toedoen van coöperatieven die aan massaproductie begonnen te doen en alle oog voor kwaliteit verloren. Dit is erg verbeterd ondertussen vooral door invloed van jonge viticulteurs die vernieuwing brachten in de traditionele productie-en rijpingsmethodes en op die manier ook de nadruk van (vaak verzadigd en te duf) hout naar fruit lieten verschuiven bij de wijnen.

D.O. Rioja ligt in het Noorden van Spanje op beide oevers ven de rivier de Ebro en kan opgedeeld worden in drie subzones: Rioja Alavesa (kalkhoudende klei), Rioja Alta ( kalk- en ijzerhoudende klei) en Rioja Baja ( ijzerhoudende klei en alluviale bodem). De wijngaarden liggen in een dal dat 40km breed is en via geleidelijk oplopende terrassen tot een maximale hoogte reikt van 700m. Begrensd door zuidelijk de Sierra de la Demanda en noordelijk de Sierra de Cantabria geniet het gebied van zowel de Atlantische en Mediterrane invloeden, dit brengt ideale omstandigheden voor de groei van de wijnstokken met zich mee.

Tempranillo is veruit de belangrijkste druif in de streek. Andere toegestane druivensoorten zijn Graciano, Garnacha, Mazuela (rood), Viura, Malvasia en Garnacha Blanca(wit). Jonge rode wijnen zijn meestal fruitig en meer fluwelig naarmate ze ouder worden. Crianza’s en reserva’s beschikken over een mooie kleur en zuurgehalte en een lichte, elegante smaak. In de streek zelf is de wijn met carbonische gisting zeer populair, maar deze wordt zeer weinig uitgevoerd omdat ze niet in de smaak valt voor het pallet van de andere landen.Aanbod appellaties van Spanje
Aanbod wijnhuizen van Rioja
Aanbod producten van Rioja